Van dagbesteding naar betaalde baan: Fred houdt van opruimen

12 okt

Fred (23) heeft een detentieverleden en wil een nieuw leven beginnen. Daarbij hoort een baan, maar hoe?

Fred volgt therapie en heeft contact met de reclassering. Voor ondersteuning op het gebied van werk en inkomen doet hij een aanvraag voor de WIJ (Wet Investeren in Jongeren) bij het UWV werkbedrijf. Terwijl de aanvraag van de uitkering loopt, start Fred samen met Paul Spiegelenberg (trajectbegeleider Arbeidsintegratie) van de gemeente Amersfoort met het traject naar werk. “Zoek zo snel mogelijk dagbesteding voor Fred, zodat hij zich kan oriënteren op werk”, adviseert de medewerker van de reclassering aan de gemeente.

Strafblad, geen startkwalificatie

Fred komt niet in aanmerking voor een wajonguitkering. Wel heeft hij beperkingen bij zijn inzetbaarheid op de arbeidsmarkt: behoefte aan structuur en duidelijkheid, een strafblad en geen startkwalificatie.

Allereerst plaatst Paul hem bij een knoflookkwekerij, waar hij bollen plant, rooit en sorteert. Fred houdt van opruimen, blijkt uit zijn verhalen. Hij heeft het naar zijn zin bij de dagbesteding. Als verrassing brengt hij een verse bol knoflook mee voor Paul. Achter het stoere uiterlijk blijkt een sociaal voelende man schuil te gaan.

In de winterperiode wordt Fred twee maanden geplaatst op een kerstbomen- en bamboekwekerij. Ook hier vindt Fred al snel zijn draai. Hij denkt er zelfs over om een opleiding voor bosbouw en groenvoorziening te gaan volgen.
Bij de kwekerij krijgt hij echter last van zijn knieën. Misschien is een opleiding op dit terrein toch niet zo’n goed idee.

Op rolletjes

Regelmatig komt Fred bij Paul op bezoek om verslag te doen van zijn ervaringen. Alles loopt op rolletjes, laat Fred weten. Hij ontvangt een uitkering, hij voert gesprekken met Paul en hij zit drie dagen in de dagbesteding, zoals de reclassering van hem verlangt. Nee, dit is niet het eindpunt, laat Paul weten. Fred moet stap voor stap uitstromen naar regulier betaald werk.

Freds werkgever komt niet in aanmerking voor loondispensatie. Er is namelijk niets mis met de arbeidsproductiviteit van Fred. Met duidelijke taken in een gestructureerde werkomgeving kan hij uitstekend functioneren. Wel is hij eigenzinnig en heeft hij moeite met regels en gezag. Fred is aangewezen op begripvolle aansturing, concludeert Paul.

Vacature, maar ook een match?

Jobhunter Jurn van Middelaar van het Werkgeversservicepunt 033 helpt bij het zoeken naar een passende baan voor Fred. Net als Paul is hij lid van het projectteam Werken naar Vermogen in Amersfoort. Er is een vacature voor een schoonmaker bij een productiebedrijf voor levensmiddelen. Dat zou een match kunnen zijn, denkt het projectteam bij de bespreking van deze casus.

Jurn en Paul bereiden hem voor op de sollicitatie bij dit bedrijf. Fred staat ineens voor hun neus met een nieuwe hanenkam op zijn hoofd. Dat is misschien een kapsel waar niet iedere werkgever van gecharmeerd is, maken ze hem duidelijk.

Afgebakend takenpakket

Fred haalt zijn hanenkam eraf en kan aan de slag bij het productiebedrijf. Hij ruimt daar het afval op en zorgt dat het terrein keurig schoon blijft. Hij vindt snel zijn werkritme en gaat trouw iedere dag op zijn scooter naar het werk. Hij hoeft geen dingen met een team te doen, die voor spanningen kunnen zorgen. Met duidelijk afgebakende taken kan hij zijn ei kwijt. De opruimwerkzaamheden sluiten aan bij zijn interesses. In diverse opzichten blijkt het een werkplek die goed bij Fred past.

Fred is inmiddels door zijn eerste contract van drie maanden heen en heeft nu een jaarcontract. Hij heeft het op zijn werkplek goed naar zijn zin en ziet de toekomst positief tegemoet.

”Voor iedereen is wel werk te vinden”, zegt Paul. “Je moet de toegevoegde waarde zien van een persoon en daarvoor open staan.”

Verder lezen:
De vijf creatieve lessen van Paul Spiegelenberg

Plaats een reactie