Patrick Prinsen: ‘Voor Lies is het glas weer half vol’

13 dec

Patrick Prinsen (werkcoach voor cliënten uit de wia, wao en ww) van het UWV hielp zijn cliënte Lies aan een stageplek bij een kledingherstelbedrijf. Zonder de tip van het Amersfoortse leerwerkbedrijf Amfors was dat niet gelukt.

“Binnen de pilot Werken naar Vermogen bespreken we als projectteam hoe we onze cliënten verder kunnen helpen op weg naar een baan. We helpen allemaal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar vanuit verschillende regelingen en vanuit verschillende organisaties: de gemeente Amersfoort, het UWV, het Werkgeversservicepunt en leerwerkbedrijf Amfors.

We hadden natuurlijk al informele contacten, mede omdat we in hetzelfde pand zitten met de medewerkers van de afdeling Arbeidsre-integratie van de gemeente. Ook kennen we de accountmanagers van Amfors. We weten van elkaar wat we doen en welke middelen er zijn. Wel is het nieuw dat we door de pilot nu op een formele manier bij elkaar komen om over cliënten te overleggen.

Borstkanker

Dat helpt me om passende banen te vinden, want ik word regelmatig op ideeën gebracht. Zonder dit overleg had ik bijvoorbeeld voor Lies nooit zo makkelijk een stageplek kunnen vinden. Lies is één van mijn cliënten: een 57-jarige vrouw, die vroeger een eigen modevakschool heeft gerund. Ze kreeg borstkanker en werd tegelijkertijd door haar echtgenoot in de steek gelaten. Ze kreeg daardoor grote psychische problemen.

Met hulp van professionele begeleiding kwam Lies er psychisch grotendeels weer bovenop. Ze ging weer aan het werk als telefoniste en receptioniste. Maar haar tijdelijke contract werd niet verlengd. Zo kwam ze in de WW terecht. Na het weghalen van lymfeklieren kan ze haar dominante arm slechts beperkt gebruiken. Inmiddels is ze voor 53 procent arbeidsongeschikt verklaard.

In mei van dit jaar sprak ik Lies voor het eerst. Ze was op dat moment vier jaar uit het arbeidsproces. Ze wilde weer wennen aan het arbeidsritme en een passende baan vinden, maar wat? Uit de testen bij ons CompetentieTestCentrum bleek dat ze goed zat met haar interesse voor de confectie-industrie en het modevak. Deze regio heeft echter weinig werk voor coupeuses. Ze richtte zich daarom op banen in de verkoop van kleding. Omdat ze geen ervaring had, lukte het niet om bij een modewinkel aan de slag te komen.

Kledingbedrijf

Ik besprak haar casus in ons werkoverleg. Accountmanager Esther van der Laan van Amfors kende een kledingbedrijf, dat reparatie- en herstelwerk uitvoert voor grotere winkelketens. Daar plaatste ze wel eens mensen voor stages. Een mooie tip, vond ik. Dat zou wat voor Lies kunnen zijn! Esther legde daarop contact met dit bedrijf.

Lies kon al snel terecht voor een stageplek. Het was weliswaar onbetaald, maar ze krijgt nu de mogelijkheid om aan het arbeidsritme te werken en om haar belastbaarheid te meten en te vergroten. Ze doet ook nieuwe werkervaring op in het confectievak, want dat is toch een andere discipline dan het coupeusewerk. Zo leert ze grotere aantallen kledingstukken te verwerken.

Ze kwam heel enthousiast terug. Ze heeft alle vrijheid om aan haar belastbaarheid te werken en aan het arbeidsritme te wennen. Haar uren kan ze nu uitbreiden. Het zal geen echte baan worden, maar het is wel een goede opstap om werkervaring op te doen. Op internet komt ze nu enkele vacatures tegen die geschikt voor haar zijn.

Details zijn belangrijk

Om een klant te plaatsen is het goed om zijn of haar situatie in detail te kennen. Deze details kunnen namelijk bruikbare informatie opleveren voor een passende werkplek. Bij het UWV zijn we bij WW-cliënten niet gewend om de diepte in te gaan. Misschien was haar hele voorgeschiedenis niet eens ter sprake gekomen in ons gesprek. Informatie over haar achtergrond geeft wel meer perspectief op een duurzame plaatsing, vind ik. Haar belastbaarheid is heel belangrijk. Als je dat niet mee neemt, is de kans op uitval erg groot.

Ik vind het heerlijk als mensen weer een stap verder komen en als ze door de bomen het bos weer zien. Prachtig als mensen weer in zichzelf gaan geloven. Zonder hulp van Amfors had ik dit bedrijf nooit gevonden, want ik kende het niet.

Als Lies mij nu vertelt over haar werk, gaat ze iets rechter zitten. Ik zie een twinkeling in haar ogen. Haar energie was eerst helemaal naar binnen gekeerd, maar nu straalt ze energie uit. Het glas is weer half vol.”


Meer verhalen over kandidaten van de pilot in Amersfoort, die weer werken naar vermogen:

Plaats een reactie