Meer mensen aan de slag

De gemeente Amersfoort wil meer mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam bij reguliere werkgevers plaatsen. Dit weblog laat zien hoe we dat doen en wat daar tot nu toe de resultaten van zijn.

Het lukt in Amersfoort nog maar mondjesmaat om mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt op een reguliere werkplek te plaatsen. De oorzaken hiervan zijn onder meer: onbekendheid met de doelgroep en aarzeling bij werkgevers, maar ook te weinig inzicht in de mogelijkheden van mensen met een arbeidsbeperking en/of grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Onze doelen

Met het project Werken naar Vermogen willen we in Amersfoort het volgende bereiken:
– 20 (van de 40) deelnemers aan het project hebben over twee jaar duurzaam werk bij een reguliere werkgever in de zorgsector.
– een plan van aanpak voor het plaatsen van cliënten met een arbeidsbeperking en/of een grote afstand tot de arbeidsmarkt bij reguliere werkgevers, met onder meer antwoord op vragen als:

  • wat zijn de competenties die de accountmanagers nodig hebben?
  • welke instrumenten kunnen het beste worden gebruikt richting werkgevers?
  • wat is de beste taakverdeling tussen de ketenpartners?

Onze aanpak

De kern van onze aanpak is hoogwaardige dienstverlening aan de werkgevers. Dat betekent dat de vraag van de werkgever voorop staat en niet de regeling, waar de klanten onder vallen. We leggen de focus op de zorgsector, omdat daar relatief veel behoefte is aan arbeidskrachten. De gemeente Amersfoort werkt in dit project samen met UWV Werkbedrijf en leerwerkbedrijf Amfors Groep. De drie ketenpartners selecteren 40 personen met een arbeidsbeperking, afkomstig uit de verschillende doelgroepen (WWB, WAO/WIA, Wajong, WSW).

De nieuwe aanpak bestaat uit acht elementen:
1. Accountmanagers brengen de behoeften en mogelijkheden van de werkgevers in kaart
2. een branchegerichte aanpak (keuze voor de zorg)
3. goede samenwerking tussen de ketenpartners
4. nieuwe manieren van dienstverlening die aansluiten bij de vraag van de klant
5. zorgvuldige selectie van deelnemers op basis van een assessment
6. jobcoaches zorgen voor intensieve begeleiding van deelnemers
7. een cliëntvolgsysteem om de ontwikkelingen van de deelnemers goed te volgen, zowel voor als na plaatsing
8. duurzame plaatsing bij werkgevers

Uw reacties

Ervaringen delen is belangrijk om nieuwe manieren van werken te vinden en te verbeteren. Uw reactie op onze blogartikelen stellen we daarom zeer op prijs!

Plaats een reactie