Blijvende aandacht nodig voor mensen met arbeidshandicap

15 dec

Kandidaten met een arbeidshandicap hebben vaak een extra steuntje in de rug nodig, óók als ze naar tevredenheid een baan gevonden hebben. Een overzicht van de leerervaringen van Christianne van Triest, die zich bij de pilot Werken naar Vermogen bezighoudt met kandidaten vanuit de Wajong.

Eerste leerervaring:
Geplaatste kandidaten vanuit de Wajong hebben soms een extra steuntje in de rug nodig.

Op een scholings- en banenmarkt ontmoette Christianne een postbezorgster. Het postbedrijf had net grote reorganisaties aangekondigd. Deze mevrouw werd daar heel erg zenuwachtig van, omdat ze dacht dat ze ontslagen zou worden.

Christianne nodigde haar uit om naar het UWV Werkbedrijf te komen. Daar schetste Christianne in enkele gesprekken welke mogelijkheden ze had. “Het belangrijkste dat ik haar geleerd heb, is dat ze mag vragen”, vertelt ze. “Ze durfde vervolgens aan haar leidinggevende direct te vragen of zij ook met ontslag zou moeten. Maar nee, ze mocht blijven. Tot op de dag van vandaag werkt ze met veel plezier als postbezorger.”

Deze postbezorgster kon dus op een relatief gemakkelijke manier haar werk behouden, maar het steuntje in de rug was wel belangrijk voor haar. “Deze mevrouw werkt al jaren bij dezelfde werkgever”, vertelt Christianne. “Dat betekent dat ‘de instanties’ haar niet meer in beeld hebben. Maar bij grote reorganisaties kunnen deze mensen heel erg nerveus worden. Ze verliezen gemakkelijk het overzicht en raken de realiteit uit het oog. Voor deze groep mensen is er op dit moment geen vangnet om hun vragen te stellen. Een paar gesprekken kunnen op zo’n moment veel betekenen.

Tweede leerervaring:
Soms zijn wat eenvoudige tips genoeg om een kandidaat aan het werk te houden.

Op een andere banenmarkt kwam Christianne in contact met een mevrouw met een arbeidshandicap. Ze was de route een beetje uit het oog verloren en had geen recht op een begeleidingstraject in Amersfoort. In haar eigen vestiging in Zwolle had ze echter geen gehoor gevonden.

Christianne nam haar op in het project Werken naar Vermogen. Na activering, lichte coaching en een paar goede tips vond deze vrouw op eigen kracht een leuke baan. “Het project WNV is een voorstander van eerlijk en laagdrempelig contact”, aldus Christianne. “Sommige kandidaten komen zelf en op eigen kracht een stuk verder met een eenvoudige en praktische begeleidingsmethode. Een werkbedrijf of gemeente zou dat vanuit hun eigen beheer kunnen geven. Voor deze mevrouw waren een drietal eerlijke gesprekken en enkele keren contact via telefoon en mail voldoende om haar op het goede spoor te brengen.”

Derde leerervaring:
Denk niet te snel dat je ‘even’ een Wajongkandidaat vindt.

Het UWV Werkbedrijf bestempelde een functie van webredacteur als een vacature voor een Wajong-kandidaat. Maar beschikbare kandidaten met een Wajong hebben vaak geen MBO-opleiding of hoger, dus dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan. Christianne voerde een heuse recruitmentactie uit om toch een kandidaat uit deze doelgroep te kunnen plaatsen. Ze deed een beroep op een uitgebreid netwerk en zette social media in.

Dat lukte, maar de inzet kostte onevenredig veel inspanningen. Deze vacature veel makkelijker en sneller ingevuld kunnen worden met behulp van de gebruikelijke procedure, stelt ze vast. Werkgevers moeten vasthoudend zijn als ze een kandidaat met een arbeidshandicap willen plaatsen, dus dat vergt een aanpak op maat. “Het kost werkgevers veel tijd, geld en energie als ze zich willen inzetten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is belangrijk om respect te hebben voor werkgevers die daarvoor de tijd willen nemen.”

Vierde leerervaring:
Help geïnteresseerde werkgevers gericht aan de juiste contacten.

De stichting Dark & Light uit Veenendaal helpt lokale organisaties in ontwikkelingslanden die zich inzetten voor betere oogzorg en acceptatie en integratie van mensen met een handicap in de maatschappij. Als werkgever wil deze stichting zelf ook mensen in dienst nemen met een functiebeperking.

Om een projectmanager te vinden met een handicap moest de stichting een enorme weg afleggen. Bij de gebruikelijke loketten kreeg deze werkgever geen gehoor. Christianne bood hulp aan en loste enkele klachten op. Ook zette ze de vacature uit via social media. Dat leidde tot een succes.
Zonder de vasthoudendheid die Dark & Light aan de dag legde, was dat waarschijnlijk niet gelukt.

“Werkgevers die interesse hebben in het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking moeten we op handen dragen en koesteren”, vindt ze. “De loketten waar deze werkgever heeft aangeklopt waren dicht, maar ze werd ook niet doorverwezen naar een loket waar ze wel terecht konden. Meer samenwerking tussen maar vooral binnen de instanties is hierin van cruciaal belang. Dat vereist een cultuurverandering binnen het UWV naar een servicegerichte organisatie die zich naar buiten keert.”

Lees ook:

Eén reactie to “Blijvende aandacht nodig voor mensen met arbeidshandicap”

  1. Dinand Brummelhuis december 15, 2011 bij 11:33 am #

    Goed artikel, het geeft precies aan waar de aandacht nodig en effecief is!

Plaats een reactie