Training voor re-integranten: Ontdekken welke kwaliteiten je nog meer in huis hebt

19 mei

Erna van der Geer is hoofd van de centrale afdeling werving en re-integratie van Vivium Zorggroep. Zij schakelde Christianne van Triest van de projectgroep Werken naar Vermogen in Amersfoort in voor een empowermenttraining aan re-integranten.

Met je afdeling zorg je ervoor dat medewerkers die langdurig ziek zijn weer opnieuw aan het werk kunnen. Waar liepen jullie tegenaan?

“Met zo’n vierduizend medewerkers bieden wij onder meer woonzorg, verpleeghuiszorg en (gespecialiseerde) thuiszorg aan in de regio Gooi en Vechtstreek. Onze medewerkers kunnen na langdurige ziekte vaak niet terugkeren naar hun eigen werk, omdat het te zwaar geworden is. Ze moeten daarom op zoek naar ander passend werk, maar dat is voor veel medewerkers erg lastig. Ze zijn ooit opgeleid om in de zorg te werken en het kost veel moeite om die knop om te zetten. Het idee dat ze iets anders moeten gaan doen, maakt veel verzet los.
Gewoonlijk voeren we individuele gesprekken met onze medewerkers om hen in beweging te brengen, maar dat duurt erg lang. Sommigen kunnen we herplaatsen, anderen moeten buiten onze organisatie verder. Dat betekent dat ze niet alleen ander werk moeten gaan doen, maar ook afscheid moeten nemen van je vertrouwde werkkring. Dat kan het proces extra lastig maken.”

Wat heeft de projectgroep Werken naar Vermogen voor jullie gedaan?

“Projectmedewerker Christianne van Triest heeft in maart en april van dit jaar een groep van vier personen een empowermenttraining gegeven. Deze medewerkers gingen daarbij op zoek naar hun kwaliteiten en deelden daarbij hun ervaringen. Iedereen heeft méér in huis dan alleen datgene waar hij of zij voor opgeleid is, maar je moet die kwaliteiten wel uit weten te pakken. Onze mensen hebben deze training zeer positief ontvangen. Ze hebben nu hun richting bepaald waarin ze verder willen. Aansluitend gaan we nu een sollicitatietraining geven, waarbij we naar geschikte vacatures gaan kijken.”

Wat heeft deze training jullie organisatie opgeleverd?

“De training bracht een grote versnelling teweeg in het hele proces. Gewoonlijk kost het mij en mijn collega maanden om mensen zover te krijgen dat ze in beweging komen. Vanwege deze meerwaarde willen we graag dat Christianne deze training voortaan twee keer per jaar bij ons komt doen. Haar spontane manier van werken en haar charisma heeft daar zeker aan bijgedragen. Ze biedt ook nazorg en e-coaching.
De manier waarop Christianne met haar eigen lichamelijke beperkingen om weet te gaan, geeft extra betekenis aan de training. Onze medewerkers zagen: als zij het kan, kan ik het ook. Zij is een hefboom in het geheel geweest.”

Is de training specifiek geschikt voor de zorg of breder toepasbaar?

“Het is toepasbaar op elk werkveld. Het gaat erom dat je de deur leert openzetten naar intrinsieke kwaliteiten waarvoor je niet opgeleid bent. Dat kan om een verpleegkundige gaan, maar ook om een lasser.”

Wat heeft je het meest verrast in dit traject?

“Een van de medewerkers kon niet meer in de zorg werken en zette haar hakken in het zand. De training heeft bij haar voor een totale omslag gezorgd. Al per 1 juni begint ze daadwerkelijk in een andere baan als receptioniste en baliemedewerker. Dat is zo gaaf! Ik denk dat we datzelfde resultaat zelf op zijn vroegst aan het einde van dit jaar hadden bereikt.
Mensen die anders een hele tijd thuis hadden gezeten, kunnen op deze manier weer sneller ergens aan de slag. Ze realiseren zich dat ze zelf hun eigen instrument zijn om terug te keren op de arbeidsmarkt. Dat is werken naar vermogen.”

Empowermenttraining
De projectgroep Werken naar Vermogen Amersfoort heeft bij Vivium Zorggroep een Empowermenttraining gegeven voor langdurig zieke medewerkers en mensen met loopbaanvragen. De training bestond uit drie sessies van drie uur met thuiswerkopdrachten en e-coaching.

Wilt u ook een training aanbieden aan uw reintegranten of meer informatie? Neem dan contact op met Christianne van Triest, 06 – 52535721 of mail naar christianne.vantriest@uwv.nl. De training is kosteloos tot einde 2011. Per 2012 zal de training overgedragen worden aan P2O personeel & projecten in Amersfoort: 06 – 29010291.
Het in company trainingsaanbod bestaat uit vier sessies van vier uur op locatie van de organisatie, met thuiswerkopdrachten en e-coaching. Organisatie, lunch en drank, ruimte en materialen zijn voor rekening van de organisatie.

Lees ook:

Plaats een reactie