Eerste hulp bij personeelsproblemen

30 mrt

Christianne van Triest en Marcel van Unen van de pilot Werken naar Vermogen helpen werkgevers aan oplossingen voor hun personeelsproblemen. Zelf zoeken ze werkgevers, die werkzoekenden met een achterstand of arbeidshandicap aan het werk helpen. “We komen iets brengen en iets halen.”

Wat brengen jullie?

Marcel: “We gaan met werkgevers in gesprek om mee te denken over hun personeelsproblemen. De ene keer kunnen we de weg wijzen naar een instantie, een andere keer helpen we bij een wervingsprobleem of leggen we een regeling uit. We zijn eigenlijk externe personeelconsultants, die in het kader van deze pilot tot 1 januari 2012 gratis advies kunnen geven.”

Christianne: “Zo voeren we oriënterende gesprekken met een organisatie in de gehandicaptenzorg op een afgelegen locatie, die slecht met het openbaar vervoer bereikbaar is. Mede daardoor is het lastig om voldoende personeel te vinden. We willen met de gemeente kijken of hier misschien een bushalte geopend kan worden. Of wellicht kan de gemeente apart twee keer per dag een busje laten rijden om de mensen naar het station te vervoeren. Ons motto is: nee heb je, ja kun je krijgen.”

Wat willen jullie?

Marcel: “We zoeken plekken waar we een Wajonger of een kandidaat met een achterstand op de arbeidsmarkt kunnen plaatsen. Door eerst de problemen van de werkgever op te lossen, ontstaat vanzelf ruimte voor nieuwe mogelijkheden. Voor wat hoort wat: we bieden eerst hulp aan en vragen dan ook iets terug.”

Christianne: “Het gaat allereerst om aandacht voor de werkgever. Voor organisaties is het toch vaak: eerst zien dan geloven, want er is niet altijd veel vertrouwen in de overheid. Daar zetten we ons voor in. We gaan langs bij bedrijven om een duurzame band op te bouwen. Dat doen we niet met het afleveren van glanzende foldertjes, maar in een één-op-één-gesprek. Het is prachtig als we ieder jaar op deze manier tien goede werkgevers aan ons kunnen binden.”

Wat doen jullie?

Marcel: “Wij komen niet langs met een lijst ‘probleemgevallen’ die we ergens willen plaatsen. Dat werkt helemaal niet. Liever brengen we werkgevers en mensen met een arbeidshandicap op een natuurlijke manier samen. Dan verzorgen wij bijvoorbeeld de lunch en nodigen daarbij ook enkele Wajongers uit.”

Christianne: “Zo krijg een gesprek van mens tot mens in plaats van een gesprek tussen een werkgever en een mogelijke kandidaat. Goed beschouwd heeft iedereen wel een vlekje of een moeilijke periode in zijn leven meegemaakt. Het gaat ons alleen maar om dat we mensen met elkaar in contact brengen. Op deze manier raakt een werkgever een beetje gewend aan verhalen over mensen met een handicap. Vaak realiseert hij zich dat deze werknemer weliswaar wat aanpassingen nodig heeft, maar dat het wel iemand is die weet door te zetten.”

Wat hopen jullie?

Christianne: “Ik hoop alle organisaties op gebied van re-integratie, UWV en sociale werkvoorziening te laten zien dat je door samenwerking veel meer kunt bereiken dan ieder voor zich. Samen lukt het beter. Hou alsjeblieft op over de centen voor iedere aparte regeling, laten we gaan voor het resultaat.”

Marcel: “Elke keer wordt er weer een nieuw project opgetuigd of een nieuwe regeling bedacht. Dat is helemaal niet nodig. Het gaat om het individu, niet om de regeling. Wij kijken liever wat er al is.”

Lees ook:

Plaats een reactie